Begravelse eller Bisættelse

Skal afdøde begraves eller bisættes?

Alle mennesker er unikke. Og når det sidste farvel skal siges, kan en rød tråd fra livet, der er levet, til afskeden skabe et smukt og enestående sidste farvel.

Et dødsfald er den definitive afslutning på et levet liv og det første, der skal tages stilling til er, om afdøde skal begraves eller bisættes.

Måske har afdøde selv givet udtryk for, hvad der ønskes. I disse tilfælde man har som pårørende pligt til at følge afdødes ønsker.

Har afdøde ikke ytret specielle ønsker, er det op til de efterladte at træffe den svære beslutning.

Vi rådgiver dig i den svære tid. Og vi gennemgår de forskellige muligheder med dig, så du ender op med en afsked, der er helt i afdødes ånd.

Hvad er en begravelse

En kirkelig begravelse er de pårørendes afsked med afdøde samt forkyndelsen af det kristne budskab om opstandelse, håb og trøst.

Inden selve begravelsen har de pårørende et møde med præsten. Ved samtalen forbereder man begravelsen og taler om det menneske, der skal siges farvel til.

Man vælger også hvilke salmer, der skal synges i kirken. Under samtalen kan præsten tilbyde støtte og sjælesorg, hvis de efterladte har brug for det.

Første del af begravelsen finder sted i kirken eller i kapellet. Efter ceremonien bliver kisten båret ud til gravstedet fulgt af begravelsesfølget.

Hvis kirkegården ikke ligger i umiddelbar nærhed af kirken eller kapellet, skal kisten nogle gange køres med rustvogn til kirkegården. I disse tilfælde ledsager begravelsesfølget rustvognen til det sidste hvilested, hvor anden del af ceremonien finder sted.

Her nedsænkes kisten, og der foretages jordpåkastelse. Præsten beder en bøn, der er samme bøn som bliver bedt før dåben. På den måde begynder og slutter et kristent menneskes liv på jorden med tak.

Hvad er en bisættelse

Den kirkelige bisættelse er et afskedsritual og en højtidelighed, hvor de efterladte tager den sidste afsked med det familiemedlem eller den ven, der er gået bort.

Inden selve bisættelsen har de efterladte en samtale med præsten. Ved samtalen taler man om, hvorledes bisættelsen skal forløbe.

De efterladte fortæller præsten om afdøde, og man gennemgår hvilke salmer, man ønsker sunget under ceremonien. Også her kan præsten tilbyde støtte og sjælesorg, hvis det ønskes.

Som ved begravelsen finder første del af bisættelsen sted i kirken eller kapellet. Men i modsætning til ved en begravelse, foregår jordpåkastelsen inden kisten bæres ud af kirken.

Og efter jordpåkastelsen synges en salme, inden kisten bliver båret ud til den ventende rustvogn, der holder udenfor kirken.

De pårørende tager en sidste afsked med afdøde ved rustvognen, og den fragtes efterfølgende til krematoriet.

Det siger de pårørende

N. Hald -

Jeg mistede for nyligt min elskede mor og kontaktede Mariette ved Sydkystens Bedemandsforretning. Jeg skriver normalt ikke reviews men i den svære tid, vi som familie nu er gået igennem har Mariette været en stjerne uden sammenligning! Hun har virkelig været en kæmpe støtte i hele denne periode og hun behandlede os alle med respekt og omsorg, hvilket gjorde det nemt for os som familie at stole på at vores og mors ønsker var i gode hænder!

Jeg kan højt anbefale kontakte Sydkystens Bedemandsforretning, da hun sørgede for at vi fik sagt det smukkeste farvel til et smukt menneske!
Tak for al din store hjælp!

L Nielsen -

Lidt underligt kun et døgn efter sin mors bisættelse, og gøre sig nogle tanker om de valg man har taget i sorgens første timer.

Og jeg må indrømme at valg af præst og bedemand jo ikke altid står øverst på listen.

Men valget Sydkystens Bedemands forretning var det helt helt rigtige valg, Mariettes helt igennem menneskelige og professionelle tilgang, kan vi ikke takke hende nok for.

Så herfra en stor tak.

J. Møller -

Mariette har mine allervarmeste anbefalinger.

Hun sørgede for, at vores ønsker omkring svigermor blev overholdt til mindste detalje, og var samtidig et empatisk og varmt menneske for os i en meget trist tid.

Det er meget livsbekræftende at have mødt en så dejlig dygtig person indenfor branchen.

Alt det bedste fremover søde Mariette bedste hilsener fra
J og svigerfamilie

P. Haubro -

En utrolig professionel og god service. Mariette forstår, at skabe overblik og sikre, at alt kører efter planen.

Selv anretning af blomsterne ved gravstedet var smukt og langt over hvad vi havde forventet.

Jeg giver dem mine bedste anbefalinger.

J.Jensen -

Vil da lige rose Mariette som vi havde kontakt med i forbindelse med min mors død - utrolig god oplevelse.

Hun gør et fantastisk arbejde, empatisk og nærværende, lige hvad vi havde for i den situation

TAK