Askespredning over åbent hav

Er askespredning tilladt i Danmark?

Ønsker du – eller ønskede afdøde – askespredning over åbent hav, er dette tilladt i Danmark.

Som udgangspunkt skal afdøde tydeligt have tilkendegivet, at det er hans eller hendes sidste ønske.

Forelægger der ikke et dokumenteret ønske, kan en bedemand dog udstede en ”tro- og love-erklæring” for anmodning om askspredning over åbent hav. I denne skal familien erklære, at det var afdødes udtrykkelige ønske at få sin aske spredt over åbent hav.

Selvom det sker yderst sjældent, har begravelsesmyndigheden beføjelse til at afvise et ønske om dispensering for askspredning over havet.

I de fleste tilfælde godkendes anmodningen dog, såfremt ingen nærmeste pårørende modsætter sig anmodningen.

Sådan foregår askespredning

Spredning af afdødes aske over åbent hav er i det fleste tilfælde en intim begivenhed, overværet af kun de allernærmeste.

De pårørende sejler ud, mindst 300 meter fra land, hvilket er et lovkrav.

Det spiller ingen rolle om spredningen af aske sker i en fjord eller på havet, blot skal denne ”diskretionsafstand” overholdes.

Selve spredningen bør gennemføres fra agterdæk med hensyntagen til den korrekte vindretning og strøm.

Når de pårørende har valgt askespredning over åbent hav, vælger de normalt en urne, der er designet til formålet, så den kan åbnes og asken kan spredes jævnt over havet.

Selvom urner, designet til askespredning, går i opløsning i saltvand indenfor nogle timer, kræver lovgivningen, at de pårørende tager urnen med hjem til almindelig bortskaffelse efterfølgende.

Forurener en askespredning?

Nej, en askespredning forurener ikke. På krematoriet foretages en gennemgribende rensning af asken for at filtrere alle metaller og kilder til evt. forurening.

Dette er dikteret af lovgivningen, der alene er tænkt for at beskytte både familien til havs og personer på land.

Du skader altså ikke miljøet med denne begravelsestype, så du kan med god samvittighed vælge denne, selvom du kerer dig om miljøet.

Vi kan hjælpe med det praktiske

Vi har været med til at planlægge mange askespredninger, så vi kan rådgive og vejlede dig. Vi kender desuden de konkrete regler og retningslinjer, der skal overholdes.

Vi hjælper dig med at efterkomme afdødes ønsker på en respektfuld og smuk måde. Og vi tager os af alt det praktiske og danner samtidig rammerne om en smuk askespredning på åbent hav.

Hvis du har udfordringer med at skaffe transport til askespredningen, anbefaler vi, at du henvender dig på en havn i nærheden af, hvor askespredningen skal foregå.

Er en askespredning en bisættelse?

En askespredning er et alternativ til et traditionelt gravsted på en kirkegård. Den kan både stå alene eller kombineres med en højtidelighed i en kirke eller et kapel.

Man kan altså, starte med at afholde en smuk ceremoni med efterfølgende kaffearrangement. Og på et senere tidspunkt spreder man asken over åbent hav ligesom urnen, ved bisættelse, sættes i jorden et stykke tid efter højtideligheden.

Det bør nævnes, at der ikke forelægger konkrete retningslinjer for, hvornår askespredningen skal foretages. De pårørende kan derfor godt vente på det rette vejrlig, hvis de foretrækker dette.

Det siger de pårørende

N. Hald -

Jeg mistede for nyligt min elskede mor og kontaktede Mariette ved Sydkystens Bedemandsforretning. Jeg skriver normalt ikke reviews men i den svære tid, vi som familie nu er gået igennem har Mariette været en stjerne uden sammenligning! Hun har virkelig været en kæmpe støtte i hele denne periode og hun behandlede os alle med respekt og omsorg, hvilket gjorde det nemt for os som familie at stole på at vores og mors ønsker var i gode hænder!

Jeg kan højt anbefale kontakte Sydkystens Bedemandsforretning, da hun sørgede for at vi fik sagt det smukkeste farvel til et smukt menneske!
Tak for al din store hjælp!

L Nielsen -

Lidt underligt kun et døgn efter sin mors bisættelse, og gøre sig nogle tanker om de valg man har taget i sorgens første timer.

Og jeg må indrømme at valg af præst og bedemand jo ikke altid står øverst på listen.

Men valget Sydkystens Bedemands forretning var det helt helt rigtige valg, Mariettes helt igennem menneskelige og professionelle tilgang, kan vi ikke takke hende nok for.

Så herfra en stor tak.

J. Møller -

Mariette har mine allervarmeste anbefalinger.

Hun sørgede for, at vores ønsker omkring svigermor blev overholdt til mindste detalje, og var samtidig et empatisk og varmt menneske for os i en meget trist tid.

Det er meget livsbekræftende at have mødt en så dejlig dygtig person indenfor branchen.

Alt det bedste fremover søde Mariette bedste hilsener fra
J og svigerfamilie

P. Haubro -

En utrolig professionel og god service. Mariette forstår, at skabe overblik og sikre, at alt kører efter planen.

Selv anretning af blomsterne ved gravstedet var smukt og langt over hvad vi havde forventet.

Jeg giver dem mine bedste anbefalinger.

J.Jensen -

Vil da lige rose Mariette som vi havde kontakt med i forbindelse med min mors død - utrolig god oplevelse.

Hun gør et fantastisk arbejde, empatisk og nærværende, lige hvad vi havde for i den situation

TAK